Oppdretteren

Mitt navn er Marita, jeg er 19år, og det er jeg som driver dette oppdrettet. Som støttespiller og medhjelper i oppdrettet har jeg min mor, samt min samboer. Jeg hører til på Sandnes, like utenfor Stavanger i Rogaland. Her bor jeg sammen med min samboer og våre marsvin. 

Utenom oppdrettet jobber jeg på Ålgård Zoo og som helsefagarbeiderlærling i Gjesdal Kommune. Jeg er vokst opp med dyr helt siden jeg var født og har alltid hatt stor interesse for alle slags dyr helt siden jeg var liten. Marsvininteressen ble større og større etter at jeg begynte å jobbe i dyrebutikken på Ålgård.

Utenom dyr har jeg stor interesse for fotografering og finne på noe med venner. Jeg setter meg ofte ned med kameraet og tar bilder av dyrene.

Oppdrettet

Oppdrettet ble godkjent av NMK 03.07.2017

Vårt oppdrett består i dag av 24 marsvin av ulike raser. Vi avler på rasene alpaca, skinny, sheltie, texel og pet. 

Det startet først med at jeg skulle ha meg tre marsvin hanner av min kollega, som da skulle være for kosens skyld. Men jeg ble fort bitt av basillen og skaffet meg et par hunner også. Og dette er da starten på shamrock marsvinoppdrett.

Vårt mål med oppdrettet er først og fremst det å avle frem sunne og friske dyr med et godt lynne. Men vi fokuserer også en del på dyrets kvalitet og ønsker det beste for dem. Vi velger kvalitet ovenfor kvantiet. 

Vi ønsker å fokusere på flere ulike typer agoutier i de aller fleste rasene. I pet ønsker vi også å holde fokus på virvler, samt satin. Vi vil også prøve å få frem californian inn i avl etterhvert. 

Utenom avl på marsvin driver vi også å reiser på noen årlige marsvinutstillinger. Utstillinger er noe vi driver på med for gøy, men det er veldig interessant og spennende å få bedøminger og premier ovenfor sine dyr.

Det daglige stell


Vi fôrer våre marsvin med pellets fra Beaphar, av typen care+. Skinnyene får i tillegg Rabbit Royale, som er et blandinsfòr som gis for å opprettholde fettlaget.

Utenom pellets får de også høy. Dette kjøper vi fra en lokalbonde, og vi passer på at høyet er av god kvalitet, som er bra for marsvina.

De får også grønnsaker av ulikt slag hver dag. Vi kutter dette opp, slik at de får litt av hvert hver dag. Det er viktig med grønnsaker som inneholder godt med c-vitaminer.

Utenom mat, så får de nytt og friskt vann hver dag. Det er viktig å bytte vann daglig, slik at det ikke havner alger og lignende i vannet. For nytt frisk vann smaker alltid best! 

På sommerstid prøver vi så mye vi kan med å plukke gress, løvetann, skvallerkål og andre spiselige planter utenfra. Det er alltid gøy å la marsvina få en smak av sommeren.

Våre mål i 2019 

  • Avle frem friske, sunne og flotte dyr. 
  • Få virvler inn i pet-avlen, og fokusere på pet med virvler.  
  • Få frem vivelpet med satin og california tegning.
  • Delta på Colours of Autumn (COA)  
  • Delta på Nordisk mesterskap. (Sverige)      
  • Delta på Norsk Vinner 
  • Delta på Winners Cup (Danmark)